Архив на новините
JanuaryFebruaryMarch
JulyAugustSeptember
OctoberNovemberDecember
JanuaryFebruaryMarch
AprilMayJune
JulyAugustSeptember
OctoberNovemberDecember
JanuaryFebruaryMarch
AprilMayJune
JulyAugustSeptember
OctoberNovemberDecember
JanuaryFebruaryMarch
AprilMayJune
JulyAugustSeptember
OctoberNovemberDecember
Най-фешън цветът на 2015 година - "марсала" - 1 January 2015
Горчив като виното и сладък като тирамису е новият моден цвят – марсала. Диктаторите в света на цветовете „Понтон”, които всяка година обявяват най-модния цвят, този път са вдъхновени от цвета на бутиковото сицилианско вино, носещо името на града производител – Марсала. Този оттенък съдържа в себе си тайнството на ферментиралите плодове, светлината на слънцето и топлината на земята. Има го в природата и дори е използван в най-древните скални рисунки.
Модните дизайнери вече го включиха в новите си колекции. Цветът седи елегантно както в дамския, така и в мъжкия гардероб, затова ще го срещаме във всички продукти на модната индустрия през 2015 г.: лак за нокти, червило, руж, сенки за очи. Ще го видим и в оттенъците на боите за коса, в облеклото и аксесоарите дори и в интериорния дизайн.
Виното Марсала е ликьоровото вино, което придава омагьосващата нотка сладост на най-популярния десерт- тирамису. То се произвежда в живописните лозарски райони на Сицилия.
Сладко горчивата асоциация на марсала има и своето Дзен послание: хармония и баланс между работата и домамежду кариерата и семейството, между почивката и ангажиментите. Баланс в заобикалящата ни среда. Да бъдем по-близо до природата и да създадем за семейството и за себе си кътче, което засилва цялата хармонична схема. В Дзен топлият оттенък провокира успеха, повишава настроението и раздвижва кръвта.
През 2015г. ще бъдем елегантни, чувствени и в хармония със себе си и света, ако изберем тоалет или аксесоар в марсала, а за засилване на ефекта към хапката тирамису добавим и глътка вино.
Както се казва: виното е ключалка, през която надничаш в сърцето.
Дженифър Лопес пуска своя линия бижута - 5 January 2015

Дженифър Лопес е от жените, които може би нямат късмет в любовта, но определено знаят как да развиват талантите си и да използват своята известност.

След като наскоро Джей Ло се превърна в писателка и публикува първата си книга, ето че сега певицата и актриса ще се изявява и в модата.

Дженифър ще стартира своя линия бижута. За целта тя си е партнирала с дизайнерите от Endless Jewelry, създавайки уникална по рода си колекция от бижута, която включва гривни за всяка дама.

Бижутата, създадени от Джей Ло ще се продават на цена от 45 до 145 долара. Продуктите включват гривни, изработени от естествена телешка кожа в червено, златно и черно.

Ето и какво споделя самата Дженифър Лопес за своя нов моден проект: „Моята ексклузивна колекция с Endless Jewelry обхваща идеята жената да бъде забавна и елегантна в същото време. Тя дава възможността на всяка дама да изрази своята индивидуалност чрез бижута“.

Най-разпространените митове за аксесоарите - 5 January 2015

Красивите аксесоари са способни да разнообразят и най-семплия силует.

Правилната им селекция е изключително важна и определено изисква внимание и познания по това какво изглежда добре, как да се комбинира и дали е стилово издържано. Ако сте се справили страхотно с дрехите, не разваляйте визията с неправилно подбиране на бижута.

Какво трябва да знаем и кои са най-разпространените митове при бижутата?

Марката и цената са най-важното нещо за бижутата

Това е най-разпространеният мит, който меко казано, не отговаря на реалността. Истината е, че често се получава така, че главните дизайнери на най-известните модни къщи черпят своето вдъхновение от... блогъри. Което на практика означава, че тенденциите не се диктуват дотолкова от тях, колкото от съвсем не толкова известни артисти, които създават нещо наистина уникално.

Големи и отличаващи се бижута са подходящи само за по-възрастни дами

Нека бъдем реалисти. Годините нямат никакво значение за стила. Ако една жена има умението да подбира всичко в силуета си с вкус, то това ще бъде през целия ѝ живот и няма да настъпи момент, в който след много години ще го разбере. Не съществува такова разделение между поколенията и различните възрасти, което да е взаимно свързано с размера на бижутата.

Аксесоари според дрехите

Това не е правилно и ще ви кажем защо. Аксесоарите се подбират, за да акцентират върху очите ни, устните или която и да е друга част от нас. Фокусът на красивата гривна е насочен към красивите ръце, а не върху ръкавите на блузата. Изберете първо бижутата, а след това подберете дрехите според тях.

Комплектите са заедно

Няма такова нещо като „правило“ за това, как трябва да носите своите бижута. Не е задължително да носите точно тази гривна с това колие, само защото сте ги купили заедно. Винаги можете да разделите, да комбинирате с други бижута или дори да добавите още нещо към комплекта, по ваш избор.

Не можете да комбинирате евтини бижута със скъпи такива

О, можете, и още как! Абсолютно адмирираме умението на дамите да съчетават визуално своите силуети и бижута, а не на базата на средствата, отделени за тях и марката, с която са брандирани. Водете се единствено от своя вкус и усещане за красота и забравете всички митове, наложени от обществото.

6 Януари - Йордановден (Богоявление) - 6 January 2015

На този ден имен ден празнуват: Дана, Божан, Йордан, Йорданка, Данчо, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божанa

Информация за Йордановден (Богоявление)

Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника.

Традиции и обичаи

Този празник има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи. Празникът е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината се окъпва или поне се измива на реката.С него се слага край на така наречените „Мръсни дни”.

На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен. На Йордановден се месят три ритуални хляба, при чието замесване се ползва остатъкът от старата светена вода. Единият е за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата заедно с бакър вино за минувачите. Върху железен предмет се изгарят чемширените китки от предишното Рождество, а пепелта се поръсва със светена вода и се заравя под овошка или трендафилов храст. С донесената от църквата свещ се запалва с “нов” огън кандилото в семейния иконостас. Там се полагат и новите рождественски китки. Вечерта срещу Йордановден е третата (и последна) кадена вечер. Тя трябва да е постна.

От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, независимо от годишното време.

Поверия за Йордановден

Ако на Йордановден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна.

Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита.

Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив.

Според народното поверие през нощта срещу богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от бог това, което си пожелае.

Бижута с жаби - 6 January 2015

Макар че официално 2015 е обявена като годината на Дървената коза или овца, тенденциите при ювелирните изделия диктуват една много приказна и креативна тенденция.

Красотата на бижутата е белязана със силното присъствие на едно определено животно – жабата.

Не обещаваме, че ако я целунете, ще се превърне в мечтания принц, но обещаваме, че ще внесете изключително успешно настроение, цвят и забавление и в най-семплия и строг силует.

Историята на жабите като символ в най-различни вярвания стартира много преди да станат факт съвременните приказки и митове, с които сме израснали.

Древните египтяни почитали богинята Хекет – жена с глава на жаба, покровителка на раждането, а западните култури виждали в процеса на трансформация на жабата от попова лъжичка символ на духовно израстване.

Жабата е и емблема на късмета в китайските и японските култури, а келтите са вярвали в заздравяващите процеси, които притежава животното.

С днешна дата, мотивите във форма на жаби са ценени заради вярванията, че носят късмет и щастие на своя притежател.

Едни от най-известните ювелирни къщи интерпретират животното в своите последни колекции, обсипвайки го с диаманти, злато, скъпоценни камъни и различни вплитания в класически модели на пръстени, гривни и огърлици.

Магическата жаба на Morphee е основният акцент в колекцията Reinette, а всички изделия са създадени от скиците на дизайнерката Памела Хастри, нарисувани от самата нея, когато е била малко момиченце и вдъхновени от гледката на жаба, криеща се в семейната градина по време на дъжд.

Испанската марка Carrera y Carrera отбелязват юбилейната 50-годишна любовна история между Мануел Карера и неговата съпруга – Марина. Колекцията „The Romance en el Lotto“ представя жаби в скъпоценни камъни, „почиващи“ си между листа от лотос.

Пръстените с жаби са в основата на Chopard и колекцията „Animal World“, разкриваща съвършенството на всяко творение на земята. Завършеният вид е създаден с нежната и изискана комбинация между масивен жълт диамант, „обкован“ от многобройни, по-малки жълти диаманти.


http://www.tialoto.bg/

7 Януари - Ивановден - 7 January 2015

На този ден имен ден празнуват: Иван, Иванka, Иванинa, Ванина, Bаня, Ваньо, Йоан, Йоанa, Калоян, Йовкo, Йовка, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Жан, Жанa, Яна

Информация за Ивановден

На този ден православната християнска църква почита паметта на Св. Йоан Кръстител – последният старозаветен пророк и кръстител на Иисус. Йоан Кръстител е наричан и “Предтеча” тъй като вървял преди Христос и подготвял хората за неговото раждане

Традиции и обичаи на Ивановден

Ивановден е празник на кумството и побратимството. Народните обичаи повеляват кумовете или деверът да "къпят", пръскайки публично с вода младоженците, които са сключили брак преди една година. Младото семейство трябва да посрещне своите гости и да занесе на кума вино, кравай и месо.

Българската народна традиция свързва обредите и обичаите на Ивановден с очистителната сила на осветената предния ден вода. Периодът на т.нар. „мръсни дни" е отминал и всеки обръща поглед напред към сбъдването на предсказанията за добро здраве, берекет и щастлив живот.

Обредната трапеза на Ивановден включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

На 8 януари е Бабин ден, денят на родилната помощ - 8 January 2015
Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. По стар стил се празнува на 21 януари.

Още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да й "полеят". Обредното поливане на бабата-акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите. Всяка жена подава на бабата сапуна, полива й вода да се измие и я дарява с пешкира, който е донесла. Бабата закичва невестата с китка здравец, вързана с "мартеничка" - червен и бял конец. Често при поливането бабата хвърля със шепите си вода нагоре и подскача три пъти, като изрича: "Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!" След поливането жените даряват бабата с ризи, чорапи, платно, които премятат на дясното й рамо. От своя страна, бабата връзва на дясната ръчичка на децата, които е отродила ("хванала") червено и бяло конче със сребърна монета и също им дава чорапки и ризки. На обед булките и невестите се събират на празнично угощение в дома на бабата-акушерка. Всяка жена носи прясна погача, баница, варена или печена кокошка и бъклица с ракия или вино. Целува ръка на бабата и й подава подноса с храната. Дъщерите и снахите на бабата подреждат дълга и богата трапеза, около която сядат всички присъстващи. Започва весело и буйно пиршество, придружено с песни, танци и понякога с твърде пиперливи и разюздани закачки и сценки. Често бабата поставя около врата си наниз от червени чушки и с керемида кади под полите на жените, за да раждат повече деца. Наричанията и припевките имат в повечето случаи сексуален символичен смисъл. След обеда на трапезата у бабата започват да идват и мъжете. Кулминационен момент в обредността представлява обредното изкъпване на бабата-акушерка в реката или на чешмата. Мъжете и жените изнасят бабата навън и я качват в двуколка или на шейна. Понякога слагат бабата в голям плетен кош. Мъжете, преоблечени като "волове", с кожени маски и рога, влачат колата или шейната из селото. Ако по пътя невестите срещнат мъж, свалят калпака му и искат откуп. Шумната дружина отвежда бабата на реката и там мъжете обръщат двуколката или коша, в който носят старицата. Изкъпват я във водата. Този обред е известен по нашите земи като "влечугане" на бабите. Вечерта на селския мегдан всички се залавят на общо хоро, с което празничният ден завършва.

Още: От 1951 година 8 Януари е също така професионален празник на родилната помощ и на всички акушери и гинеколози.
12 януари Света мъченица Татяна - 12 January 2015

На 12 януари отбелязваме деня на Света Татяна - Великомъченица, почитана в християнския свят както от православни, така и от католици. Татяна е раннохристиянска мъченица, родена в семейството на богато, но боязливо и криещо вярата си в Християнството римско семейство. Тя поема пътя на целомъдрието още от дете. Изцяло проникната от тази вяра, Татяна била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва.

По това време на римския трон се възкачва 16-годишният Александър Север (205-238 г.). Той имал еклектически убеждения и равнодушен към вярванията на другите, той не се придържал към един определен светоглед, поради което сред идолите на различните езически божества в дома си имал изображението и на Христос.

В негова жертва пада Татяна. Без да гледат на знатното й положение и на нейния безукорен живот, я завели в храма на Аполон, за да бъде принесена в жертва. Девойката не само отказала да стори това, но по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета. След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа младата, Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, като дори изболи очите й и рязали ивици от нейната снага.

Според писанията, след всяко мъчение Бог извършвал чудо със Своята изповедница - тя се явявала на другия ден излекувана. Когато веднъж, след целодневно мъчение, отвели девойката в тъмницата през цялата нощ огряна от нетленна светлина, тя велегласно славословела Бога, пригласяна от небесни ангели, които лекували нейните страшни рани.

И това чудо не трогнало мъчителя. На другия ден той отново я подложил на жестоки изтезания. Уморен от нейната несломимост, безсилният управител наредил да я предадат на изгладнелите зверове, но пуснатият лъв се заумилквал около светата мъченица и ближел кротко нозете й.

Изпълнен със страх да не би подобна гледка да обърне и други езичници към омразната вяра на "галилеяните", управителят наредил незабавно да я обезглавят. Същата участ постигнала и бащата на мъченицата. Заради големите мъчения, на които е подложена, църквата я канонизира като света великомъченица Татяна.

Празнуват жените с име Таня, Татяна.

Антоновден - Свети преподобни Антоний Велики - 17 January 2015

Антоновден, преп. Антоний Велики - 17 януари

 

 „От Бога повече не се боя - обичам го!"

Св. Антоний Велики е роден през III век в Египет. Бил дете на заможни и благочестиви родители. Когато станал на 20 години, родителите му починали и той раздал имота си на бедните и станал отшелник: първо живял в стара египетска гробница, после се преселил в планината в пълно усамотение. 

 

Имал дар за чудотворство и прозорливост, та хората го намирали и там. След 20 години подвижничество се върнал сред народа и повел борба за Вярата - успял да убеди много езичници да приемат християнството. Починал на 105 години на 17 януари 356 година. Приживе станал Авва -отец на множество монаси. 

 

В своя дълъг живот на общуване с Бога светецът стигнал до извода, че единствено обичта към ближния може да победи демоните в нас и около нас. И заявил: „От Бога повече не се боя - обичам го!" 

 

Днес Западната църква отдава почит преди всичко на необикновените преживелици на светеца: „Минаващите край жилището му чуваха гласове на измъчващите го демони, както и гласа на Антоний, който молел Бога за помощ". 

 

Източната църква пък, макар да е по-склонна към мистика и аскетизъм, слави неговото спокойствие и вътрешна хармония заради освобождението от страха. 

 

Дългият живот на великия пустинник Антоний му открил няколко истини: „Пустинята е удобно място за размишления за смъртта и прибежище против плътските страсти". Още: „Онзи, който живее в пустиня, е спокоен от три вида духовна борба: кавги, караници и изкушения".

 

Народни традиции

В народната обредна практика Антон и Атанас (чества се следващия ден) са двама братя, ковачи, които първи изобретили ковашките клещи. Затова са обявени за покровители на ковачи, железари, ножари, налбанти (които подкопават коне), точилари и др. 

Освен като покровител на ковачите и налбантите, св. Антоний Велики се приема и като патрон на кошничарите (плетачите на кошници). Има географски свидетелства, че той изкарвал прехраната и чрез ръчна работа, като плетял от палмови клони кошници, които разменял за хляб. В същото време бил и лечител, прогонвал болестите. 

 

Светецът гони лудостта

Според народните вярвания Антоновден е един от лошите, тежки празници: на този ден светецът гони лудостта, но често не успява да я хване и се сърди. 

Денят е определен за предпазване от болести: жените не бива да предат, да плетат, да варят боб или леща, за да не разсърдят чумата, шарката или синята пъпка. Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез (маджун) се раздават на близки и съседи за здраве, а една от тях се оставя на тавана за „белята, за лелята", т.е. за чумата. 

 

Трапеза

Тъй като празникът е в средата на зимата, още повече и средата на „свинския месец", за празника на именника задължително на трапезата трябва да има печено свинско, свински ребра със зеле, луканка и обредните ястия: варено жито, баница, орехи, мед и др. 

 

Именници: Антон (от гр. - ценен или „който увеличава цената"), Андон, Андонко, Анто, Анко, Анчо, Тоню, Тончо, Доне, Донко, Дончо; ж. Антонка, Тона, Тонка, Дона, Донка и др.

 

www.ivona-bg.com ©2024 | Карта на сайта
Съобщение